12 nov. 2011

hjulbas


Brädan - själva träet i en skateboard - är som chassit i en bil, underredet som håller ihop delarna. Stommen kan variera i längd, bredd, vikt och hjulbas. 

En sak skiljer skateboards från andra fordon. Hjulbasen varierar inte bara med var hjulupphängningarna är placerade på brädan, utan även med hur truckarna är konstruerade. "Wheelbase" avser avståndet mellan truckarna på en skateboard - inte avståndet mellan hjulen, som man kunde tro. Det kunde ha kallats "truckbase".  Men vad hade vi i så fall kallat en Stalefish grab?Det sägs att Independents första truckar skulle svänga som Bennett och grinda som Tracker. Jämför man snabbsvängande Bennett-truckar med Independent stage 9, ser man att Bennetts ger en längre hjulbas. Men vi ska inte snurra in oss i det där just nu; vinklar och dimensioner för olika truckar är en verklig vetenskap för sig. Här är frågan hur långt det ska vara mellan truckarna, hur de än ser ut.På olika lökiga internetforum diskuteras vad som är en lämplig wheelbase för åkare av olika längd, med olika stance och åkstilar. Nånstans sätter man till och med upp intervall för olika skateboarddiscipliner:
 

Freestyle: 10-12 inches
Street: 12-14
Pool: 15-18


Varför finns ingen kategori för wheelbase mellan 14 och 15? Street-pool? Hela det här wheelbase-träsket osar katt. Kaos och allmän förvirring. Vi matas med godtyckliga mått och omyndigförklaras i vårt förhållande till den blottlagda buken på våra brädor. Är det rimligt?


Brädors bredd anges med tre decimaler och relateras till allt från hjulstorlek till musiksmak. Samtidigt förtigs väsentliga fakta om förhållandet mellan fram- och baktruck. Vissa gillar långa brädor som känns stabila och svänger med en större radie. Andra prioriterar det kvicka och lättmanövrerade. Det enda generella som finns att säga om detta, är att en störtloppsbräda bör vara ganska lång för att hålla en rak linje i hög fart, utan risk för wobble. Allt annat är öppet för debatt.
 

Wheelbase mäts i inches, slarvigt översatt till "tum" på svenska. Men på svenska har innebörden av en tum varierat genom tiderna; skillnaden mellan en gammal och ny tumstock kan vara 1 cm på 15 tum. Man säger det ena och menar det andra; en tumme är inte längre en tumme. Denna otydlighet från överheten, kan vara en förklaring till vår tids stora rörlighet i väljarkåren, inte minst hos yngre generationer.

Att hålla på med tum och inches kan vara bökigt. Fördelen är att det ger möjlighet till granskning och ett kritiskt förhållningssätt till angivna mått, när sådana förekommer. Utan ett gemensamt språk över nationsgränserna, riskerar vi värdeglidning, missförstånd och ytterst uppgivenhet och apati hos kommande generationer. Här behövs ett överbryggande av kulturella klyftor för att skapa samförstånd och en gemensam plattform att bygga vidare på. Tills vidare får vi tackla detta genom att notera våra föredragna mått, som både tum och cm, och förhålla oss till variationer med dessa värden som utgångspunkt.

Nuffror
Siffror kan ge sken av exakta förhållanden och vetenskapliga förutsägelser, men som varje opinionsbildare känner till, går matematik och statistik alltid att förvränga till stöd för i stort sett vilka förutfattade meningar som helst.

Exempel på wheelbase för en välbalanserad street-pool-yxa är 36,4 cm = 14,33 inches. En bräda med bra mått för övrigt, men en hjulbas på t.ex. 14.75 behöver alltså borras om för att truckarna ska hamna lagom långt isär. Men innan man plockar fram borrsatsen, blir nästa fråga ifall den kortade hjulbasen ska läggas på en längre tail eller längre nos. Brädor som kommer med dubbla skruvhål, för en längre och en kortare wheelbase, har extrahålen fram, så att nosens längd varierar. Och det påverkar förmodligen brädans egenskaper mindre, att flytta på framtrucken. Men det är också fullt möjligt att laborera med tailens längd.

För snabb överslagsräkning är det bra att ha några grundläggande förhållanden klara för sig:
1 cm = 0,4 tum (ca)
0.1 tum = 2,8 mm (ca)
0.25 tum = 1/4 tum = 6,4 mm (ca)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar