10 jan. 2010

SvängrumPå en bräda som är typ lika bred som truckarna, tar hjulen förr eller senare i brädan när man svänger: Wheel-bite. Särskilt med stora hjul och mjuka truckar kan det nypa när man lägger tyngd över ett hjul. Det handlar om utrymmet mellan hjul och bräda, enligt den svängrumsekvationen:

HJULSTORLEK X TRUCKHÖJD x TRUCKBREDD x PIVOT/KINGPIN-VINKEL x
BUSHING-MOTSTÅND x BRÄDFORM = SVÄNGRUM


När jag gick in i en viss skateboardbutik och frågade efter raiserpads fick jag rådet att skruva åt truckarna istället. Jag har inte varit där sen dess. En lagom raiserpad på en "vanlig" bräda är typ 1/8 inch (nederst vänster). På en saftigare bräda funkar 1/4 (mitten och nederst höger). De riktiga klossarna anser jag är för rena svängarbrädor.


Det mest uppenbara sättet att minska brädnyp är att höja truckarna med raiserpads. Men en upphissad bräda kan kännas otymplig och svajig. Ett problem med en hög bräda är att ollien blir helt stukad; brädan hinner ställa sig i givakt innan tailen tar i backen. (Det finns en lösning på det också, för vissa typer av brädor, men det tar vi en annan gång.)Bite-marks i linje med truckens framkant; med vinklade raiserpads (wedge pads) tiltas truckarna utåt. Det har egentligen inte så mycket med svängrum att göra, men fan vad det svänger när kingpinen lutas ytterligare!


Eftersom det är mötet mellan hjul och bräda som är kruxet i svängrumsekvationen, kan vi även ge oss på brädan. När du får hjulnyp gräver sig ett hjul in i brädans undersida. Genom att gröpa ur brädan där hjulen tar i, får hjulen större spelrum, du kan vinkla truckarna längre och därmed svänga tightare. Problem? Kanske gör wheel-wells brädan svagare, men det borde inte vara något större problem på en rejäl planka.
Det är inte märkligare än att bilar har hjulhus och cyklars gafflar är anpassade efter hjulens storlek.

Om din bräda inte kommer med wheel-wells så gör egna! Har du en slipmaskin (excenter) tar det inte många minuter, annars funkar det med grovt sandpapper lindat runt en burk eller flaska.

Hjulbrunnar, steg-för-steg


1. På med brädan och lossa truckarna (om det går mera). Åk runt och jucka tills alla hjulen nypt några gånger. Om du samtidigt vill utforska farorna med brädnyp rekommenderas hög fart in i tighta bowl-hörn eller branta barriärer; du vet de där smällarna som märks först efteråt, när du ligger där med pannan i backen och handlederna ringande av skelettvibrationer.
 

2. Linda grovt sandpapper runt en burk eller nåt. Skruva av muttern från kingpin och vinkla ner hjulet mot brädan - håll sandpappersrullen i samma vinkel som hjulet när de tar i brädan. Plocka av truck-hangern och fila iväg.
 

3. Skruva på, kolla läget, känn frihetsgraden.
 

4. Lacka (inte) över det blottade träet.


Eller byt helt enkelt till en bräda som inte når ner till hjulen. Hang ten!
Varning för Toe-bite! Eller som det står i ordlistan på konvolutet till Magnum Bonums singel Skateboard Heroes (1978): "Fransiga Jeans = tårna fastnar mellan skateboarden och marken när man svänger." Se upp för det!

1 kommentar:

  1. Hur lösa det att brädan inte går att göra ollie med om man höjer den massor? Det skulle jag gärna vilja veta professorn!

    SvaraRadera